//
you're reading...
Joukkoistaminen

Joukkoistaminen ja MOOCit

Tylsimmillään Morozov kärjistäessään ja yliyksinkertaistaessaan. Esimerkkinä on Yelp-verkkopalvelu ja siellä olevat maallikoiden tekemät ravintola-arviot. Morozov käyttää argumentaatioarsenaalinsa kumotakseen väitteen, että nämä maallikkoarviot korvaisivat/tekisivät asiantuntijoiden tekemät ravintola-arviot turhaksi.

Asiantuntijoiden tekemien ravintola-arvostelujen ja maallikkoiden tekemien rinnastaminen on turhanoloista. Yelp ei tuskin vähentää asiantuntijoiden tekemien arvioiden merkitystä. Eivätkä gastronomiaan ja keittiötaiteeseen perehtyneen asiantuntijan arviot tee turhaksi gastronomiaan perehtyneiden maallikoiden työtä.

Morozov on huolissaan kulttuurisen joukkoistamisen (massive cultural participation) vaikutuksesta kulttuurille. Mitä seurauksia on maallikoiden tekemillä keikka-, kirja-, levy-, juoksusukka-, tietokonearvioilla jne? Morozov jakaa mediatutkija Ryan Gillespien huolen:

”the consumption mentality of reviews encourages the treatment of art and entertainment as merely means to the ends of pleasure, thereby eliminating the appreciation and contemplation of challenging, experimental, and avant-garde works.” (179)

Myös verkkoyliopistot saavat kyytiä. Morozov viittaa MOOC-kritiikissään tutkija Pamela Hieronymiin, joka on artikkelissaan Don’t Confuse Technology With College Teaching (13.8.2012) avannut verkkoyliopistojen ongelmia. Siinä missä Morozov käyttää paukkuja Yelpin ja siellä pyörivien amatööri-gastronomien taklaamiseen, Hieronymi antaa vahvaa todistusta, että Coursera ja muut verkkoyliopistot eivät peittoa perinteistä yliopistolaitosta:

”Education is not the transmission of information or ideas. Education is the training needed to make use of information and ideas. As information breaks loose from bookstores and libraries and floods onto computers and mobile devices, that training becomes more important, not less.”

Tuon minäkin uskon. Erilaisia näkemyksiä MOOCien vaikutuksesta yliopistoon on esitetty, mutta on vaikea uskoa MOOCien korvaavan yliopisto-opetusta.

[schema type=”review” url=”http://clickherethebook.com/” rev_name=”To Save Everything, Click Here” author=”Jevgeni Morozov” ]

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Mikä pelastaa kenet ja miten? | Sorvipenkki : blogi - 10/04/2014

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: