//
you're reading...
Avoimuus, Open Access

CRIStin, PASTEUR4OA ja OpenAIRE

Nina Karlstrøm esitteli norjalaista CRIStin (Current research information system in Norway) -palvelua, johon kootaan informaatiota norjalaisista tutkimuksista (”Bridge over troubled water – using the CRIS in building Open Access infrastructures”). CRISistä on rakennettu yhden luukun palvelua, jonka kautta pääsee käsiksi sekä metadataan että julkaistujen tutkimusartikkeleiden kokoteksteihin.

Palvelu jakaantuu moduuleihin: Julkaisutietokannassa (The Norwegian Science Index, NVI) on tallennettu tietoja tutkimusjulkaisuista. Tutkijarekisterissä on tietoja tutkijoista, kuten tiedot yhteystiedot ja ansioluettelo. Omissa moduuleissaan on tietoja tutkimusprojekteista, joita on käynnissä eri CRIStiniin kuuluvissa tutkimusyksiköissä, ja tutkimusyksiköistä, jotka kuuluvat CRIStiniin.

Palvelussa kerätään informaatiota tutkimustoiminnasta ja julkaisuista, hankitaan lisenssejä erilaisiin aineistoihin ja edistetään open access -julkaisemista.

CRIStin on suhteellisen uusi toimija. Palvelu on perustettu tammikuussa 2011 ja sen omistaa tutkimus- ja opetusministeriö. Mukana on myös terveysministeriö.

Kehityssuunnitelmissa panostetaan teknisen alustan kehittämiseen ja strategiatyöhön. CRIStinissä panostetaan tieteellisten artikkelien rinnakkaisjulkaisemiseen avoimissa julkaisuarkistoissa (ns. ”green road to open access”). Yhteyksiä rakennetaan CRISistä tutkimusyksiköiden omiin tietovarantoihin. Hakutuloksissa tarkoitus on yhdistää kokonaisvaltaisesti CRISin ja paikallisten tietovarantojen tuloksia. Tutkimusyksiköiden kanssa luodaan yhteistyökuvioita tiedonvaihdon osalta: keskenään vaihdetaan metadataa ja auktoriteettitietoja. Kehitteillä on myös mittareita, joilla voitaisiin mitata open access – julkaisemisen vaikutusta.

Strategiatyössä on tavoitteena promotoida tiedon avointa saatavuutta eri yhteiskunnallisilla tasoilla.

Pasteuria monessa formaatissa. roboppy, New Pasteur,  http://www.flickr.com/photos/roboppy/436056250/sizes/m

Pasteuria monessa formaatissa. roboppy, New Pasteur, http://www.flickr.com/photos/roboppy/436056250/sizes/m

EU:ssa on tulossa ja menossa erilaisia OA-hankkeita. Karlstrøm mainitsi vuoden 2014 alkupuolella käynnistyvän PASTEUR4OA-hankkeen. Hankkeessa on tarkoituksena edistää tiedon avointa saatavuutta, sitouttaa poliittisia päättäjiä open access -toimintaan ja tukea politiikkaa, jossa kehitetään tutkimusten ja datan avointa saatavuutta.

Mikael K. Elbæk Tanskan teknillisestä yliopistosta (”How is OpenAIRE supporting open access policies and infrastructures in Europe? A Nordic point of view!”) puolestaan esitteli OpenAIRE-hanketta. EU:ssa on eritasoilla luotu maaperää OA-julkaisemiselle ja avoimelle tutkimustoiminnalle lähtien Neelie Kroesin näkemyksestä, että OA on edellytys EU kilpailukyvylle, ja päätyen vuonna 2014 käynnistyvään Horizon 2020 -innovaatio-ohjelmaan.

OpenAIRE-hankkeen tavoitteet ovat

  • kehittää julkaisurakenteita, jotka mahdollistavat sekä helpomman OA- julkaisemisen EU-rahoitteisille tutkimusartikkeleille että artikkeleiden vaikuttavuuden tarkkailun
  • perustaa infrastruktuuri, jonka avulla voidaan hallinnoida muun muassa vertaisarvioituja artikkeleita ja konferenssijulkaisuja
  • selvittää tutkimusdatasettien hallintaan liittyviä vaatimuksia, työprosesseja, käytänteitä ja datamalleja jne.

Kyse on monitieteisestä hankkeesta, jossa mitataan myös tutkimusten vaikuttavuutta.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa (2009–2012) tavoitteena oli linkittää toisiinsa tietyt julkaisut ja tietyt projektit. OpenAIREplus-vaiheessa (2011–2014) tavoitteena on levittää OA-julkaisemista laajemmalle Eurooppaan ja yhdistää tutkimusprojektit, tutkimusjulkaisut ja tutkimusdata.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: