//
you're reading...
Avoin data

Europeana, Finna ja avoin data

Tapani Sainio esitteli Europeanan lisensointimallia. Europeanan datassa on kyse pääasiassa tekstimuotoisesta kuvailutiedosta, jonka organisaatio itse valitsee. Humpan henki Europeanassa on mahdollisimman avoin lisenssi, jotta dataa voitaisiin hyödyntää mahdollisimman laajasti. Tämä on varsin somasti linjassa EU:n muun datapolitiikan kanssa (ks. FinnOA-seminaari).

Europeanassa CC0-lisenssi on ollut käytössä syksystä 2012 lähtien. Dataansa luovuttava organisaatio sitoutuu tähän lisenssiin Europeanan Data Exchange Agreementissa. Perusteluja CC0-lisenssin käytölle ovat muun muassa lisenssin selkeys eri osapuolille ja yhdenmukaisuus muiden kansainvälisten lisenssien kanssa. Julkishallinnon suositusluonnos tukee CC0:aa ja CC-BYtä. Finnassa oli syksyllä 2013 kommenttikierros CC0-lisenssin käyttöönotosta.

Avoimuuden potentiaalisia vaikutuksia on, että avoin lisensointi mahdollistaa kaupallisten palvelujen tuotteiden kehittämisen ja että dataa voi käyttää ilman Finnaakin. Käyttöoikeustietojen, esimerkiksi vesileimojen, käytöstä organisaatiot saavat päättää itse.

Miten Europeanan dataa on nyt hyödynnetty muualla? Esimerkiksi Kringla-hakupalvelu on yhdistänyt Europeanan hakutuloksia omiin hakuihinsa (esim. http://www.kringla.nu/kringla/sok?text=pasila&filter=thumbnailExists%3Dj).

Mitä avoin tieto Tapani Sainion mielestä voisi mahdollistaa/aiheuttaa:

  • paremman yhteistyön eri ammattilaisten välillä (sisältöasiantuntijat, koodarit, viestintä)
  • kokonaisvaltaisemman toiminnan kehittämisen (ei rajata asioita vain projekteihin)
  • yhteisöllisyyden lisääntymisen, esim. sosiaalinen media näyttelyissä
  • digitaalisen ja fyysisen välisen rajan hämärtymisen.

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Museot ja avoin data -seminaaripäivästä | Sorvipenkki : blogi - 12/01/2014

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: