//
you're reading...
Avoin data

Kokemuksia kokoelmadatan avaamisesta Valtion taidemuseossa

Sanna Hirvonen kertoi Valtion taidemuseon datanavausprosessista. Avauksen kohteena oli kolmen museon hallinnoimien taideteosten metadata. Lisenssinä oli CC0 ja tiedot tulivat Muusa-järjestelmästä. Avauksesta on myös Piia Laitan tiedote Data on auki. Datan avaamisen toivotaan tarjoavan uusia kosketuspintoja ja näkökulmia sisältöihin.

Data on tarjolla sekä rajapinnan kautta että datapakettina (DC-XML-, DC-JSON- ja DC-TEXT-muodossa. API-konsolilla voi testata rajapinnan toimintaa. Muusassa data on rakenteistettu Lightweight Information Describing Objects (LIDO) -skeeman mukaisesti, mutta datadumpit on myllytetty Dublin Core -formaattiin. Syynä tähän on ilmeisesti se, että DC on LIDOa yleisempi.

Datan avauksen työvaiheita olivat

  1. päätös avaamisesta
  2. rajapinnan toteutus, jonka teki Grip Studios Interactive
  3. tiedottaminen ja tiedon jakaminen
  4. ideoiden ja palautteen kerääminen käyttäjiltä. Tätä varten Kiasma järjesti data-työpajan 23.10.2013.

Työpajassa ideoitiin muun muassa mihin museodataa voisi yhdistää. Tarjokkaiksi nousivat muun muassa paikkatieto, aikatieto ja kirjastodata.

Työpajassa esitettiin myös hyviä kysymyksiä: Miten tuoda esiin dataa hyödyntävät sovellukset? Miten vastataan kehittämisehdotuksiin? Miten käyttäjien tuottamaa rikastavaa  dataa hyödynnetään ja liitetäänkö tämä rikaste osaksi ns. master-dataa eli tässä tapauksessa osaksi Muusassa olevaa metadataa? Oman datan käyttöä kannattaa seurata ja millaisia dataa hyödyntäviä sovelluksia syntyy.

Seuraavaksi dataa avanneilla museoilla on työn alla kerätä esimerkkejä datan hyödyntämisestä, virittää yhteistyötä muiden tiedontarjoajien kanssa, kehittää tarjolla olevaa dataa saatujen kokemusten ja palautteen pohjalta ja edetä pilottiprojektien kautta kohti avoimempaa lisenssiä.

Mitä on opittu? Ei kannata odottaa, että maailma on valmis. Sama nousi esiin Sanna Marttilan puheenvuorossakin. Datan ei tarvitse olla 100 % oikeaa ja virheetöntä. ”Likainen data” kelpaa sekin, jos muuta ei ole. Yhteistyöhön kannattaa hakeutua varhain mahdollisten käyttäjien kanssa. Kaikkea ei tarvitse osata itse: neuvoa voi kysyä eri foorumilta tai ostaa palveluja.

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Museot ja avoin data -seminaaripäivästä | Sorvipenkki : blogi - 18/01/2014

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: