//
you're reading...
Seminaarit

SPARQLaamisesta ja KBARTista

anderoche, SPARKLES! https://www.flickr.com/photos/anderoche/5691737246/sizes/l/

anderoche, SPARKLES! https://www.flickr.com/photos/anderoche/5691737246/sizes/l/

Osallistuin Kirjastoverkkopäiville 23.–24.10.2013. Parin seuraavan bloggauksessa muistiinpanojani päiviltä.

Ensimmäisenä päivänä ehdin iltapäivän Sini Pessalan vetämään SPARQL-työpajasessioon, joka olikin täyden kympin työpaja. Toivottavasti tämän tapaisia hands on -työleirejä järjestetään jatkossakin. Vaikka SPARQL-syvällisyyksiä en valitettavasti kyennyt sisäistämään juuri tällä istunnolla, avautui kyselykieli huomattavasti paremmin kun sitä käpisteli omin käsin.

Magaly Bascones esitteli Knowledge Bases and Related Tools (KBART) -työryhmän tuloksia. KBART on selvittänyt datan tuottamis- ja välitysprosesseja OpenURL-linkityspalveluympäristössä. Mukana työssä on ollut yliopistoja, järjestelmätoimittajia (esimerkiksi OCLC) ja sisällöntuottajia (esimerkiksi Springer). Työn tuloksena on syntynyt muun muassa suosituksia, kuinka kehittää tuossa ympäristössä datan välitysprosesseja. Metadatan vaihtoformaatti sopiminen on yksi näistä saavutuksista.

Datan hyödynnettävyyden edellytyksenä on ilmeisen datan oikeellisuuden lisäksi datan oikea-aikaisuus. Työprosesseja hiotaan, jotta kirjastossa minimoitaisiin datan muokkaukseen ja virheiden korjaamiseen menevä aika. Nyt on menossa hankkeen kakkosvaihe, jossa pohditaan miten ilmaistaan sisältöjen mahdollinen avoin saatavuus. E-kirjojen saatavuustiedot ovat toinen pohdinnan paikka; saatavuustieto ei ole täydellistä eikä standardia.

[schema type=”event” evtype=”Event” url=”http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/tapahtumat/1353590305481.html” name=”Kirjastoverkkopäivät 2013″ description=”Tämänkertaisilla Kirjastoverkkopäivillä käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa Melinda, Uusi kirjastojärjestelmä sekä Ontologia-hanke ONKI. Lisäksi keskiviikkoiltapäivänä järjestetään työpajoja eri aiheista.” sdate=”2013-10-23″ edate=”2013-10-24″ street=”Fabianinkatu 33″ pobox=”53″ city=”Helsinki” postalcode=”00014″ country=”FI” ]

Discussion

No comments yet.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: